Żelatynę należy w całości zalać 4 łyżkami woda. Po dokładnym wymieszanym, odstawiamy ją na bok na kilka minut. Do przyrządzenia ptasiego mleczka z tego przepisu warto przygotować szklaną formę, która ma wymiary 35×25 cm, którą należy wyłożyć folią spożywczą.
Żelatynę w małym rondelku podgrzewamy na małym ogniu i dodajemy do niej 70 g cukru. Całość należy mieszać przez cały czas, aż żelatyna i cukier rozpuszczą się, tworząc jednolitą masę. Należy pilnować, aby ten rondelek się nie zagotował. Po rozpuszczeniu całość odstawiamy na bok na kilka minut.
Mleko i masło także łączymy z tą masą, aby wszystko dokładnie wymieszać. Na samym końcu należy dodać ekstrakt waniliowy, który musi połączyć się z przygotowaną masa po wymieszaniu. Całą zawartość miski należy wylać do wcześniej przygotowanej formy i wyrównujemy powierzchnię delikatnie przy pomocy szpatułki. Formę należy wstawić na cała noc do lodówki.