Przepyszne gołąbki – Zrób kulinarne wrażenie na swoich gościach

 

Dziś przygotujemy pyszne danie, które z pewnością przypadnie Wam do gustu. To połączenie ryżu, mięsa mielonego i warzyw, idealne na obiad lub kolację. Zapraszam do kuchni!

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • Gorąca przegotowana woda
  • 4 cebule
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 słodka papryka
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa mielonego
  • 30 g pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1 główka kapusty
  • 1,3 litra soku pomidorowego lub wody

Przygotowanie:

Wsyp 200 g ryżu do miski. Zalej gorącą przegotowaną wodą i odstaw na 15 minut. Po upływie 15 minut odcedź ryż. Pokrój 4 cebule w drobną kostkę. Wlej 4 łyżki oleju roślinnego na patelnię i podsmaż cebulę przez 7 minut, aż będzie miękka i lekko złocista. Pokrój słodką paprykę i marchewkę w kostkę. Dodaj paprykę i marchewkę do cebuli, smaż przez kolejne 7 minut.

Dodaj 1 łyżkę pasty pomidorowej i 1/4 łyżeczki soli, dobrze wymieszaj. Dodaj 2 łyżki masła i 3 drobno posiekane ząbki czosnku. Smaż przez 3 minuty, aż czosnek uwolni swój aromat. Dodaj 500 g mięsa mielonego do warzyw na patelni. Dodaj posiekaną pietruszkę (30 g), 1 łyżeczkę soli, 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu i 2 łyżeczki tymianku. Smaż mieszając przez około 10 minut, aż mięso będzie dobrze podsmażone.

Oddziel liście kapusty od główki. Gotuj liście kapusty w dużym garnku z wrzącą wodą przez 1 minutę, aby zmiękły. Odcedź liście i odstaw do ostygnięcia. Na każdy liść kapusty nałóż mieszankę ryżu i mięsa mielonego, a następnie zawiń, tworząc gołąbki. Ułóż gołąbki ciasno w garnku lub dużej formie do pieczenia. Zalej gołąbki 1,3 litra soku pomidorowego lub wody. Gotuj na średnim ogniu przez 35 minut.

Smacznego! To pyszne danie z ryżu, mięsa mielonego i warzyw jest gotowe do podania. Ciesz się nim z rodziną i przyjaciółmi.