Miejsce oliwy jest w szafce lub w spiżarniach. Wstawiona do lodówki oliwa czy jakikolwiek olej, pod wpływem temperatury zacznie gęstnieć, mętnieć, aż do pojawienia się skrzepów. Jaki produkt jest automatycznie do wyrzucenia. Chcąc zachować oliwę w dobrej jakości, najlepiej przechowuj ją w ciemnych butelkach, bądź kupuj tak bezpośrednio pakowaną.
Zaskoczenie, prawda? Większość z nas trzymała lub trzyma wciąż cebulę w lodówce. Niestety to błąd. Raz, że pozostałe produkty przechodzą jej specyficznym smakiem, dwa, pod wpływem chłodu traci ona swoje właściwości, intensywność i jest zupełnie pozbawiona aromatów.
Cebulę spokojnie przechowujmy w suchym, ciemnym miejscu. W sklepach można zakupić do tego specjalne pojemniki.
Podobnie rzecz ma się z czosnkiem. Leżąco luźno w lodówce będzie nam tylko powodował niemiłe zapachy, a dodatkowo szybciej się zepsuje.