Chociaż wydaje nam się, że niska temperatura będzie je zabezpieczać przed zepsuciem, to paradoksalnie, może negatywnie zadziałać na właściwości, przez co stracą swoją jakość, smak, witaminy. Wiele z tych produktów z pewnością było lub nadal jest w Twojej lodówce.
Jajka praktycznie od zawsze lądują w lodówce. Nawet producenci sprzętów przygotowują specjalną półkę, na której możemy trzymać ten produkt.
A to błąd! Kupując jaja w sklepach czy marketach bierzemy je przecież z miejsc stojących w temperaturze pokojowej. Wkładając je następnie do niskich temperatur, tylko przykładamy rękę do tego, aby szybciej się zepsuły.
Zmiany temperatury mogą negatywnie wpływać na jakość jaj, a jeśli trzymamy je na drzwiach, są one bardziej narażone na zmiany temperaturowe. Zatem jeśli chcemy przechowywać te produkty w lodówce, ustawmy je w głębi urządzenia, lub po prostu trzymajmy w suchym, ciemnym miejscu.