Hit każdej imprezy, nie spodziewałam się, że goście wszystko zjedzą w kilka chwil – Przekąska pomidorowa w panierce.

Pomidory to bogactwo potasu i dobrego smaku. Idealnie uzupełniają kanapki, sałatki, stanowią bazę pysznych sosów. Można je przygotowywać na wiele sposobów, ale ten jest wyjątkowy.

Zapoznaj się z moim przepisem i wypróbuj pomidory w panierce!

Składniki:

  • 3 średnie pomidory
  • ser żółty
  • mąka pszenna
  • 1 jajko
  • olej roślinny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidory umyj używając gorącej wody, następnie pokój w plasterki i pozostaw do wyschnięcia. Delikatnie przypraw solą i pieprzem (ja dodaję jeszcze szczyptę aromatycznej bazylii). Osobno przygotuj panierkę. Zmieszaj bułkę tartą ze startym serem żółtym (ok. 100 g), jajko rozbij w miseczce, a do kolejnej wsyp mąkę.

Teraz należy obtoczyć plasterki w mące, następnie zanurzyć w jajku a na koniec w mieszance sera i bułki tartej. Po takim procesie można od razu kłaść warzywo na rozgrzany olej. Smażyć do uzyskania złotego koloru. Usmażone pomidorki w panierkach można położyć na ręczniku papierowym, dzięki czemu pozbędziemy się z nich tłuszczu.

Przekąskę można podawać samodzielnie, jak również w zestawieniu z dowolnym sosem, pesto, a nawet majonezem! W każdej wersji smakują wyśmienicie!