Wyjątkowa polewa ”Czekoladowe lustro”. Twoje wypieki zamienią się w dzieło sztuki

Wyjątkowa polewa, która sprawi, że Twoje wypieki zamienią się w dzieło sztuki. Glazura czekoladowe lustro to najlepsza masa, jaką z łatwością przygotujesz na każdy rodzaj wypieku.

Dzięki temu przepisowi już nigdy nie zdecydujesz się na zakup gotowej polewy w sklepie. Sprawdź, jakie składniki sprawią, że stworzysz najlepszą glazurę do wypieków na świecie! Gwarantujemy, że Twoje ciasta będą prezentowały się pięknie i smakowicie niczym z cukierni od włoskiego mistrza.

Składniki:

  • Cukier – 170 gr
  • Miód – 160 gr
  • Czekolada mleczna – 170 gr
  • Woda – 100 ml
  • Żelatyna – 1,5 łyżki stołowej
  • Mleko skondensowane – 200 gr

Jak przygotować polewę czekoladowe lustro?

Przygotuj małą miskę, wlej 40 ml wody i wsyp żelatynę. Dokładnie wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści i odstaw na 20 minut. Kolejno przygotuj garnek i wlej do niego 60 ml wody. Następnie wsyp cukier i dodaj miód. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu maksymalnie na 2 minuty.

Teraz dolej żelatynę i mleko skondensowane. Dokładnie wymieszaj. Masz już bazę, teraz pora na czekoladę. Pokrusz lub zetrzyj czekoladę i dodaj ją do powstałej bazy. Mieszaj wszystko do momentu rozpuszczenia się czekolady. Starta czekolada szybciej się rozpuści. Kiedy już uzyskasz jednolitą konsystencję, przecedź ją przez sito. Lustrzana polewa jest gotowa!

Teraz wystarczy polać glazurą ulubiony wypiek i cieszyć się niesamowitą polewą. Zaskocz swoich gości i bliskich. Wypróbuj polewę, a zobaczysz, że już nigdy nie sięgniesz po tę ze sklepu.

Rada: żeby nie marnować glazury podczas polewania ciasta, to ułóż wypiek na głębokim talerzyku albo blasze. Polewę, która spłynie do naczynia możesz wykorzystać ponownie. Smacznego!