Dzięki temu przepisowi już nigdy nie zdecydujesz się na zakup gotowej polewy w sklepie. Sprawdź, jakie składniki sprawią, że stworzysz najlepszą glazurę do wypieków na świecie! Gwarantujemy, że Twoje ciasta będą prezentowały się pięknie i smakowicie niczym z cukierni od włoskiego mistrza.
Przygotuj małą miskę, wlej 40 ml wody i wsyp żelatynę. Dokładnie wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści i odstaw na 20 minut. Kolejno przygotuj garnek i wlej do niego 60 ml wody. Następnie wsyp cukier i dodaj miód. Mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Zagotuj i pozostaw na wolnym ogniu maksymalnie na 2 minuty.
Teraz dolej żelatynę i mleko skondensowane. Dokładnie wymieszaj. Masz już bazę, teraz pora na czekoladę. Pokrusz lub zetrzyj czekoladę i dodaj ją do powstałej bazy. Mieszaj wszystko do momentu rozpuszczenia się czekolady. Starta czekolada szybciej się rozpuści. Kiedy już uzyskasz jednolitą konsystencję, przecedź ją przez sito. Lustrzana polewa jest gotowa!
Teraz wystarczy polać glazurą ulubiony wypiek i cieszyć się niesamowitą polewą. Zaskocz swoich gości i bliskich. Wypróbuj polewę, a zobaczysz, że już nigdy nie sięgniesz po tę ze sklepu.