Łatwy przepis dla każdego na te pyszności. Szybkie i smaczne placuszki ze śmietaną.

Te niesamowicie delikatne w smaku, a jednocześnie sycące placuszki są niezwykle proste w wykonaniu, więc poradzi sobie z nimi nawet początkujący kucharz.

Niezależnie od tego czy przygotujesz je na słodkie śniadanie, sycącą kolację czy szybką przekąskę, nie oprze się nim żaden łasuch. Przepis ma swoich zwolenników zarówno wśród dużych jak i najmłodszych smakoszy.

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży
  • łyżeczka soli
  • 2,5 łyżki dowolnego oleju
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 120 g śmietany
  • 60 gram cukru i 1,5 łyżki do posypania

Wlej do garnka mleko i delikatnie podgrzej. W ciepłym mleku rozpuść drożdże, cukier oraz sól na jednolitą masę. Po rozpuszczeniu zdejmij garnek z ognia i delikatnie ostudź. Po przestudzeniu do całości dodaj olej, jajko oraz stopniowo dodawaj mąkę mieszając, tak aby nie powstały grudki.

Gotowe cisto zagnieć i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Uformuj okrągłe placuszki o grubości ok. 1 cm i usmaż na rozgrzanej patelni aż do zarumienienia.

Gotowe placuszki polej kwaśną śmietaną i posyp cukrem. Smacznego!