Nie opadają po smażeniu i można je jeść nawet na zimno. Puszyste placuszki (jak pączki) bez dodawania jajek.

Puszyste placuszki bez dodawania jajek. Pyszne, serwowane na ciepło oraz na zimno.

Niektóre gospodynie mogłyby się nie zgodzić ze stwierdzeniem, że można przyrządzić smakowite placuszki, do których nie dodamy jajek. Tajemnicą sukcesu jest ciasto wykonane na bazie kefiru. Efekt wizualny jest fantastyczny, bo racuchy przypominają te tradycyjne, drożdżowe.

Do tego smakują obłędnie, a przyrządza się je błyskawicznie. Idealnie pasują do śniadania lub jako ciepła, wieczorna przekąska. A ponieważ są bez jaj, więc będą miękkie również następnego dnia po usmażeniu.

PRZEPIS:

  • 20 dag mąki (przesianej)
  • 250 ml kefiru
  • cukier, według uznania (może być brązowy)
  • odrobina soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • oraz olej.

Na początek do miski wlewamy ciepły kefir, a do niego dodajemy szczyptę soli oraz sodę oczyszczoną. Następnie wsypujemy cukier oraz mąkę. Mąkę dodajemy stopniowo, ciągle mieszając.