Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Włóż ziemniaki do miski, a następnie dodaj zimną wodę, aby je przykryć. Pokroić schab na 6-8 kawałków. Przykryć schab folią i delikatnie rozbić tłuczkiem. Doprawić potrawę solą.
Odsączyć ziemniaki i umieścić je w misce. Wymieszaj 3 jajka, sól i 2 łyżki mąki pełnoziarnistej.
W osobnej misce ubij 2 jajka. Następnie wymieszaj je ze sobą za pomocą widelca lub trzepaczki. Na dużej patelni rozgrzej olej. Na patelni ułóż warstwami ziemniaki. Następnie dodaj plasterek mięsa posmarowany jajkiem. Dodaj kolejną warstwę ziemniaków. Smaż z każdej strony przez około 2 minuty.
Ułóż placki na kawałku ręcznika papierowego. Kontynuuj z pozostałymi plastrami. Ułóż placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
W trakcie pieczenia posypać potrawę serem. Piec jeszcze 5-10 minut. Wszystko jest gotowe. Podawaj danie z posiekanym świeżym koperkiem.