Dzisiaj przygotujemy pyszne i łatwe placki z cukinii i ziemniaków. To idealne danie na każdą okazję. Zaczynajmy!
Cukinię umyj, zetrzyj na tarce i posól. Odstaw na 15 minut, aby puściła sok. W tym czasie obierz i zetrzyj ziemniaki oraz marchewkę. Odsącz nadmiar wody z cukinii. W dużej misce wymieszaj cukinię, ziemniaki, marchewkę, starty ser, drobno posiekaną wiosenną cebulę, jajka, sól, pieprz, starty czosnek oraz semolinę. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 20 minut, aby semolina napęczniała.
Rozgrzej olej roślinny na patelni. Formuj małe placki i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu odsącz placki na papierowym ręczniku. W małej misce wymieszaj kwaśną śmietanę, majonez, wędzoną paprykę w proszku i suszony czosnek. Przełóż placki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez 20 minut, aby stały się jeszcze bardziej chrupiące.