Placki z Cukinii i Ziemniaków – Chwilka roboty, a jakie to pyszne.

 

Pyszne Placki z Cukinii i Ziemniaków

Dzisiaj przygotujemy pyszne i łatwe placki z cukinii i ziemniaków. To idealne danie na każdą okazję. Zaczynajmy!

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 100 g sera
  • Pęczek wiosennej cebuli
  • 2 jajka
  • Sól i czarny pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki semoliny
  • Olej roślinny do smażenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego czosnku

Przygotowanie:

Cukinię umyj, zetrzyj na tarce i posól. Odstaw na 15 minut, aby puściła sok. W tym czasie obierz i zetrzyj ziemniaki oraz marchewkę. Odsącz nadmiar wody z cukinii. W dużej misce wymieszaj cukinię, ziemniaki, marchewkę, starty ser, drobno posiekaną wiosenną cebulę, jajka, sól, pieprz, starty czosnek oraz semolinę. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i odstaw na 20 minut, aby semolina napęczniała.

Rozgrzej olej roślinny na patelni. Formuj małe placki i smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Po usmażeniu odsącz placki na papierowym ręczniku. W małej misce wymieszaj kwaśną śmietanę, majonez, wędzoną paprykę w proszku i suszony czosnek. Przełóż placki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez 20 minut, aby stały się jeszcze bardziej chrupiące.

Smacznego!