Zaczniesz jeść to znikną wszystkie. Smaczne placki z kapusty powalają swoim smakiem.

Osoby, które kochają kapustę muszą koniecznie poznać przepis na smakowite placki, powalające swoim smakiem.

Na dodatek można je zrobić w kwadrans, dlatego warto mieć pod ręką ten przepis – nawet wtedy, kiedy w domu zjawią się nieoczekiwani goście. Zawsze będzie można podać im coś smakowitego do jedzenia.

Składniki:

  • 400 g kapusty,
  • 3 – 4 łyżki mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 200 ml kefiru,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • szczypta soli do smaku.

Dostępną kapustę (w całości) należy poszatkować w taki sposób, aby udało się uzyskać jej 400 g. Całą kapustę należy umieścić w misce.

Cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach, po czym dodajemy ją do kapusty. Jajko, kefir, mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do tej samej miski.

Wszystko razem mieszamy bardzo dokładnie, aż do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Całą masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, aczkolwiek zawsze można użyć także innych, ulubionych przypraw. Ciasto odstawiamy na siedem minut.

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzaną patelnie za pomocą łyżki stołowej nakładamy placki, w taki sam sposób jak smaży się placki ziemniaczane.

Po obu stronach małe placuszki smażymy na złocisty kolor. Po usmażeniu placki warto położyć na ręcznik papierowy, aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu.

Placki można jeść na surowo, a równie dobrze można je podać z dodatkiem kwaśnej śmietany lub innych, ulubionych sosów.