Na dodatek można je zrobić w kwadrans, dlatego warto mieć pod ręką ten przepis – nawet wtedy, kiedy w domu zjawią się nieoczekiwani goście. Zawsze będzie można podać im coś smakowitego do jedzenia.
Dostępną kapustę (w całości) należy poszatkować w taki sposób, aby udało się uzyskać jej 400 g. Całą kapustę należy umieścić w misce.
Cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach, po czym dodajemy ją do kapusty. Jajko, kefir, mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do tej samej miski.
Wszystko razem mieszamy bardzo dokładnie, aż do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Całą masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, aczkolwiek zawsze można użyć także innych, ulubionych przypraw. Ciasto odstawiamy na siedem minut.
Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzaną patelnie za pomocą łyżki stołowej nakładamy placki, w taki sam sposób jak smaży się placki ziemniaczane.
Po obu stronach małe placuszki smażymy na złocisty kolor. Po usmażeniu placki warto położyć na ręcznik papierowy, aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu.