Wystarczą ziemniaki, cebula i jajko, żeby wyczarować tą pyszną potrawę – Pyszny placek ziemniaczany z patelni.
Placek ziemniaczany z patelni – szybkie i sycące danie, które pokocha cała rodzina. Wystarczą ziemniaki, cebula i jajko, żeby wyczarować tą pyszną potrawę.
Wracając do domu po ciężkim dni, mało kto ma jeszcze siłę i ochotę na gotowanie. Ktoś jednak musi przygotować kolację dla rodziny. Dlatego, chętnie podzielimy się z tobą przepisem na ten pyszny placek, który nasyci całą rodzinę. Przepis jest prosty i nie wymaga dużej ilości składników.
Składniki:
- ziemniaki – cztery, średnie
- cebula
- jajko – 1 całe + białko z kolejnego jajka
- mąka – 1 łyżka
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- natka pietruszki
- twardy ser – 100 g
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Obieramy ziemniaki i ścieramy je na grubej tarce lub kroimy w cienkie plasterki. Następnie, drobno siekamy cebulę i natkę pietruszki. Cebulę, natkę i ziemniaki wkładamy do głębokiej miski i mieszamy.
W oddzielnej misce łączymy jajko, białko i mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
Gotową mieszankę jajeczną wlewamy do miski z ziemniakami i całość ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Kiedy patelnia będzie rozgrzana, rozkładamy na niej ziemniaczaną masę, dokładnie wygładzając ją za pomocą łyżki. Przykrywamy patelnię i smażymy placek na małym ogniu przez około 15 minut, do uzyskania złotego koloru.
Teraz, za pomocą łopatki lub talerza, przekładamy placek na drugą stronę i smażymy przez kolejny kwadrans (pod przykryciem).
Zdejmujemy placek z patelni, posypujemy go startym serem i zostawiamy na 5 minut, żeby ser się rozpuścił. Placek kroimy na porcje, posypujemy ziołami i serwujemy domownikom. Smacznego!
Ten placek z ziemniaków i sera jest szybki do przygotowania. Delikatny środek i chrupiąca warstwa wierzchnia sprawiają, że nie da się go nie polubić. Przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki, np. mięso mielone, pieczarki, jakieś warzywa.