Lepiej przygotuj dwie blachy, bo zniknie w mig – Ciasto „pijana zakonnica” – rozpływa się w ustach.

Przygotowywanie ciasta zacznij od biszkoptu. Weź jaja, oddziel białka od żółtek, a następnie wrzuć je do sporej miski i zacznij ubijać. W międzyczasie dodaj oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia oraz cukier. Pamiętaj, by robić to stopniowo. Na końcu dodaj łyżkę oleju i delikatnie wymieszaj.

Przygotuj sobie blachę średniej wielkości i przełóż do niej przygotowane ciasto. Włącz piekarnik, nagrzej go do 180 stopni, a następnie włóż do niego ciasto i piecz 45 minut. Jeżeli używasz funkcji termoobiegu, to ustaw temperaturę na 160 stopni.

Po upieczeniu wyjmij biszkopt i pozwól mu ostygnąć. Następnie zrób na jego powierzchni kilka otworów, które nie powinny być głębsze niż połowa wysokości ciasta. Teraz kolej na krem, dlatego też zaczniemy od przygotowania kąpieli wodnej, do której dodajemy kakao, margarynę, cukier oraz wodę.

Gdy masło zacznie się roztapiać, delikatnie mieszaj zawartość miseczki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaj 150 ml wódki i odstaw mieszankę na bok, by ostygła. Gdy krem wystygnie, polej nim biszkopt i dokładnie wypełnij wszystkie stworzone wcześniej otwory.

Robienie górnej części ciasta rozpocznij od ubicia fixu ze śmietaną. Podczas ubijania stopniowo dodawaj cukier puder. Przygotowaną masę rozprowadź po całej powierzchni ciasta. Weź batoniki, zetrzyj je delikatnie na tarce i posyp nim śmietankę.

Następnie włóż ciasto do lodówki i poczekaj kilka godzin. Pamiętaj, że przepis jest na bazie alkoholu, dlatego też nadaje się raczej na spotkania z dorosłymi bez udziału dzieci. Smacznego!

Czytaj dalej