Kiedy je zrobisz zapomnisz o innych przepisach. Domowe pierniki na kefirze – Pozostają miękkie bardzo długo.

Pieczenie pierników zwykle kojarzy nam się ze świętami, ale poniższy przepis sprawi, że będziecie je piekli zawsze, kiedy w lodówce zostanie wam niepotrzebny kefir.

Są one nie tylko miękkie i puszyste, ale także przepyszne i na pewno skradną serca wszystkich domowników.

Składniki na pierniczki:

  • kefir – 350 ml
  • cukier – 1,5 szklanki
  • jajka – 2 szt.
  • miód – 1 łyżka
  • przyprawa do pierników – 1 łyżka
  • olej roślinny – 3 łyżki
  • soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • mąka – 4 szklanki

Sposób przygotowania:

Pierwszym krokiem przygotowania pierniczków jest oddzielenie białka jednego z przygotowanych wcześniej jajek od żółtka oraz pozostawienie go na później. Drugie jajko rozbij do miski, dodaj miód oraz cukier, a całość dokładnie ubij. Po ubiciu dodaj przygotowany kefir, olej roślinny oraz przyprawę do pierników i całą mieszankę ponownie wymieszaj.

Do miski przesiej mąkę razem sodą oczyszczoną, a zawartość miski wymieszaj do powstania ciasta. Ugnieć je dokładnie i upewnij się, że nie pozostały żadne grudki. Tak powstałe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Z ciasta możesz wykrajać dowolnie wybrane przez siebie figury.

Mogą to być koła, serca, gwiazdki oraz wszystkie inne kształty, do których formy masz pod ręką. Wycięte pierniczki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej wcześniej pergaminem. Ciastka piecz przez ok. 25 minut w temperaturze ok. 185 stopni.

Kiedy pierniczki będą się piekły, odłożone na samym początku białko ubij z trzema łyżkami cukru, aż do jego rozpuszczenia. Po 25 minutach wyjmij pierniczki z piekarnika, a następnie posmaruj je ubitym białkiem. Całość jeszcze raz włóż do piekarnika i piecz jeszcze przez ok. 10 minut.

Tak upieczone pierniki z pewnością będą smakowały wszystkim domownikom oraz gościom. Nie pozostaje już nic innego jak cieszyć się ich cudownym smakiem.