Pieczony kurczak z chrupiącą skórką. Tajemny sekret kulinarny szefa kuchni.

Z osuszonego kurczaka należy usunąć szyję i końcówki skrzydeł. Można go przekroić na pół wzdłuż na dwa kawałki.

W miseczce wymieszać olej, sól i pieprz. Powstałą mieszanką posmarować każdy kawałek kurczaka. Mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ostrym nożem naciąć każdy kawałek kurczaka w kilku miejscach. Rozgrzej piekarnik do 250°C. Umieść kurczaka na blasze do pieczenia. Piec kurczaka przez 20 minut lub do momentu, aż będzie lekko zarumieniony. Wymieszać majonez i pastę pomidorową. Gdy czas minie, wyjmij blachę z piekarnika i natrzyj nim mięso.

Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C. Piecz kurczaka na blasze przez 40 minut. Pod koniec upewnij się, że skóra kurczaka jest chrupiąca i złocista.

Pozwól kurczakowi ostygnąć, zanim go podasz. Smacznego!

Czytaj dalej