Na ten przepis z pieczonymi ziemniakami z kurczakiem w sosie śmietanowym nikt nie powinien narzekać. Mięso rozpływa się w ustach, sos aromatycznie pachnie, a ziemniaki? Palce lizać! A do tego nie potrzeba wielu składników, a samo danie przyrządza się w mgnieniu oka.
Ziemniaki umyj, obierz i opłucz ponownie. Pokrój je w cienkie plasterki (2-3 mm grubości), wymieszaj je z chmielem i kwaśną śmietaną. Dodaj dużą szczyptę soli do smaku. Następnie wyłóż ziemniaki w naczyniu do pieczenia.
Umyj i pokrój cebulę na półpierścienie. Wyłóż ją na ziemniakach. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umyj dokładnie udka z kurczaka, osusz i dopraw solą oraz pieprzem, posyp curry. Pozostałą kwaśną śmietaną posmaruj każde z udek. Wyłóż kurczaka na cebuli i ziemniakach.
Naczynie włóż do wcześniej nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmij naczynie z piekarnika, przełóż kurczaka na drugą stronę i piecz przez kolejne 20 minut.