W misce wymieszaj drożdże, ciepłą wodę, 2 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W dużej misce umieść 450 g mąki i dodaj wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj 100 ml oliwy z oliwek i wyrób ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 30 minut, aby podwoiło swoją objętość. W międzyczasie drobno posiekaj czosnek, bazylię i pietruszkę. Pokrój czarne oliwki na plasterki i przygotuj startą mozzarellę. Po wyrośnięciu ciasta rozwałkuj je na placek o grubości około 1 cm i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu rozprowadź oliwę z oliwek, a następnie równomiernie rozłóż czosnek, bazylię, pietruszkę oraz czarne oliwki. Posyp startą mozzarellą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste, a ser roztopiony i lekko zarumieniony.