Moi goście zachwalają – Złociste pieczone udka z kurczaka – tak dobrych jeszcze nie jadłaś.
Znudził Ci się tradycyjny sposób przyrządzania kurczaka? Chciałbyś spróbować czegoś nowego? Wyjątkowego i niesamowicie pysznego?
Trafiłeś idealnie! Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na soczystego złocistego kurczaka, który zadowoli podniebienia największych smakoszy!
Kiedy poznasz przepis na rozpływającego się w ustach kurczaka, który Ci przedstawiam, nie będziesz musiał martwić się żadnym rodzinnym obiadem, wyszukaną kolacją, czy okazjonalną potrawą. Udka z kurczaka sprawdzą się w każdej sytuacji i nawet nie zauważysz jak znikną z talerzy.
Pieczenie mięsa z majonezem i ketchupem sprawi, że będzie ono delikatne i niezwykle soczyste. Gotowy, aby zadowolić bliskich pysznym daniem? No to do dzieła!
Wszystko czego będziesz potrzebować to:
- 1,5 kg udek z kurczaka (8 sztuk);
- 3 ząbki czosnku;
- 2 łyżki majonezu;
- 2 łyżki pikantnego ketchupu;
- 1 łyżka majeranku;
- 1 łyżeczka papryki słodkiej;
- 0,5 łyżeczki chili;
- 1 łyżeczka soli.
Najpierw umyj udka i osusz je papierowymi ręcznikami. Oprósz wszystkie 8 sztuk solą i na chwilę je tak pozostaw. Majonez z ketchupem wymieszaj w miseczce. Dodaj słodką paprykę i majeranek. Tak powstałą pastą posmaruj udka i odstaw je na około 2 godziny w celu ich zamarynowania.
Po upływie tego czasu włóż mięso do brytfanki albo żaroodpornego naczynia. Każde udko delikatnie dopraw chili. Czosnek obierz i pokrój w drobne kawałki po czym poukładaj go między kurczakami. Po tym zabiegu naczynie przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
Wstaw brytfankę do piekarnika i piecz udka przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Grzanie, jeśli możesz takie wybrać, ustaw na „grzanie góra-dół” w celu efektywniejszego upieczenia mięsa. Jeśli lubisz lekko przypieczoną skórkę, na tak przygotowywanych udkach, po tym czasie, kiedy kurczak będzie już praktycznie upieczony odkryj naczynie i pozostaw je jeszcze na 5 minut, aby mięso mogło się zapiec.