Jem i nie boję się, że przytyję. Pyszne pączki z piekarnika – sklepowe staną się historią.

Pyszne, pieczone pączki to zdrowsza alternatywa dla tych tradycyjnych, smażonych na głębokim tłuszczu. Są lżejsze, a jednocześnie tak samo smakowite. Dodatek czekolady i skórki z pomarańczy dodatkowo podkręca smak.

Składniki:

  • mąka– pół kilo
  • masło– 50 gramów
  • cukier-100 gramów
  • drożdże suche-10 gramów
  • mleko-120 mililitrów
  • jaja-2 sztuki
  • masło do smarowania- 125 gramów
  • czekolada(opcjonalnie)
  • skórka z pomarańczy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuść w letnim mleku i pozostaw na chwilkę, żeby przestygły. W dużej misce wymieszaj mąkę, jaja, masło, cukier i startą skórkę pomarańczy. Następnie do powstałej masy dodaj drożdże z mlekiem. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Dzięki temu pączki będą puszyste i mięciutkie.

Czekoladę schłodź, a następnie zetrzyj na tarce. Możesz użyć ulubionego typu czekolady. Zarówno mleczna, gorzka, jak i biała będzie smakowitym dodatkiem do pączków. Po wyrośnięciu ciasta dodaj do niego czekoladowe wiórki i dokładnie wymieszaj. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.

Ciasto rozwałkuj, a następnie wytnij kółeczka. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż pączki, tak aby się nie stykały i piecz przez około 20-25 minut. Gotowe pączki obsyp cukrem puder. Smacznego!