Badania przeprowadzone na terenie 10 państw europejskich wskazały, że dla zmniejszenia uciążliwej „oponki” konieczne jest właściwe dobieranie składników spożywczych, które ma miejsce w diecie śródziemnomorskiej.
Bogactwo roślin strączkowych., warzyw, owoców, zbóż, orzechów i owoców morza i ryb sprawia, że dieta ta wykazuje dobroczynne działanie na nasz organizm. Aby osiągnąć pełny sukces warto śladem tej diety ograniczyć spożywanie mięsa i produktów mlecznych, a także unikać alkoholu.
Oprócz szeroko rozumianej zrównoważonej diety możemy sięgać po produkty, które posiadają właściwości redukujące tłuszcz w obszarze brzucha, są to m.in.:
Herbata – już jedna filiżanka herbaty rano i wieczorem przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej. Zawarte w niej katechiny i polifenole stymulują proces rozkładu tłuszczy w wątrobie. Najnowsze badania wykazały, że regularne picie tego ciepłego napoju jest pomocne w walce z otyłością.
Wiśnie – zawarte w nich antocyjany wpływają na redukcję stanu zapalnego, a także stymuluje metabolizm. Co więcej, badania na zwierzętach wykazały, że regularnie spożywane wiśnie pomagają w utracie zbędnych kilogramów.
Jogurt – jako przekąska między posiłkami pozwala znacznie szybciej zgubić zbędne kilogramy, co potwierdzają przeprowadzone badania.
Pomarańcza krwista – dzięki bogactwu karotenoidów, flawonoidów oraz antycyjanów jest skuteczną bronią w walce z otyłością. Badania wykazują, że regularne picie soku z pomarańczy krwistej pozwala zmniejszyć tkankę tłuszczową o połowę.