Zakochałam się w tym smaku, gdy tylko spróbowałam. Moja ciocia zdradziła przepis na tą pyszną przekąskę.

Ogórki kanadyjskie, to świetny pomysł na pyszny dodatek do obiadu czy doskonałą przekąskę.

Składniki:

  • ogórki,
  • 3 papryki,
  • 1 marchewka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • koperek do smaku.

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki octu,
  • 1,5 łyżki cukru,
  • 1/2 łyżki soli,
  • 4 szklanki wody.

Jest to przepis na jeden trzy litrowy słoik.

Marchewkę i paprykę należy pokroić w podłużne paski. Ogórki należy obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na cztery części. Na dnie słoika należy umieścić marchewkę, koperek (odrobinę do smaku), czosnek. Na samym końcu należy włożyć ogórka.

Teraz należy przygotować solankę (woda plus sól). Do całości dodajemy ocet. Cały płyn wlewamy do słoika z ogórkami. Wszystko należy sterylizować przez 12 minut.

Po tym czasie przekąska, zwana również ogórkami po kanadyjsku, jest gotowa do spożycia. Jest to fajna propozycja dla osób, które lubią coś przekąsić dobrego, unikalnego i mało standardowego. Przyrządzenie takiej przekąski nie zajmuje dużo czasu.