Lepszych nie jadłam. Nieziemsko chrupiące ogórki węgierskie – Ich smak zapewnia jeden tajny składnik.

Pyszne chrupiące ogórki prosto z Węgier. Dzięki jednemu tajemniczemu składnikowi, zyskują niesamowity smak i aromat.

Dużymi krokami zbliża się okres jesienno- zimowy, to idealny czas na różnego rodzaju przetwory. Wypróbuj ten przepis i sprawdź to genialne połączenie, z pewnością nie pożałujesz.

Przepis nie jest trudny, a poza tym szybko się go wykonuje.

Składniki:

Przepis jest idealny na trzy półlitrowe słoiki.

Przygotowanie:

Swoje prace zacznij od przygotowania ogórków. Na początku dokładnie je umyj i odetnij ich końce, oczywiście jeśli widzisz taką potrzebę. Jeśli trafiłaś na duże sztuki warzyw, pokrój je na mniejsze części.

Najlepiej, gdyby były to ćwiartki. Następnie przygotuj słoik w którym będziesz wszystko zaprawiać. Włóż do niego, dwa ząbki czosnku, 4 goździki i 4 ziela angielskie oraz łyżkę musztardy. Pamiętaj, aby wkładać wszystko w odpowiedniej podanej kolejności.

Kiedy już to wykonasz, możesz wtedy włożyć już ogórki. Kolejnym krokiem jest przygotowanie marynaty. W garnku połącz ze sobą wodę, ocet, sól i cukier. Zalej nią każdy słoik, a następnie gotuj go przez 5 minut. Dzięki temu ogórki będą dobre do spożycia przez całą długą zimę.

Kiedy minie wyznaczony czas, wyjmij słoik poprzez ręcznik i podstaw go wieczkiem do dołu. Kiedy wystygnie, ogórki będą się nadawały do przechowania. Węgierskie ogórki świetnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu, czy przekąska podczas imprez.

Sprawdź sama i wypróbuj. Smacznego!