Jem i nie boję się, że przytyję. Te sałatki na odchudzanie z buraków można jeść nawet w nocy. Na smukłą talię.

Składniki

  • garść orzechów
  • 2 buraki gotowane
  • ząbek czosnku
  • suszone śliwki
  • sól
  • jogurt naturalny
  • pietrucha

Przygotowanie:

Ugotuj buraki, następnie zetrzyj na grubych oczkach. Śliwki zalej wodą i odstaw na kilkanaście minut. Kiedy namiękną, pokrój w paski lub kostkę i dorzuć do warzywa. Czosnek przeciśnij przez praskę, pietruszkę poszatkuj i połącz z resztą składników. Przypraw solą i 1-2 łyżkami jogurtu.

Burak z ryżem

Składniki:

  • gotowany burak
  • gotowany woreczek ryżu
  • gotowana marchew
  • oliwki w słoiku
  • kukurydza w puszcze
  • oliwa z oliwek
  • sos sojowy
  • ocet jabłkowy
  • sól, pieprz
  • ulubione zioła

Przygotowanie:

Ugotowane warzywa zetrzyj na grubych oczkach – odłóż na talerz. Do osobnej miseczki wsyp ryż i kukurydzę – wymieszaj.

Zmieszaj łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę sosu sojowego i pół łyżki octu jabłkowego. Połącz wszystkie składniki i polej uzyskanym sosem. Oliwki dodaj według uznania. Wierzch posyp świeżą pietruszką, kolendrą lub koprem.

Burak w sezamowej oprawie