Prosty przepis, o który każdy mnie pyta. Domowa Nutella – o wiele lepsza niż ta oryginalna.

Bierzemy miskę i wsypujemy do niej mąką, kakao i cukier. Powoli dodajemy mleko, cały czas mieszając, żeby nie było grudek. Mieszankę przekładamy do rondelka i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Cały czas mieszamy.

Obieramy orzechy. Prażymy je na patelni, a następnie mielimy je za pomocą blendera lub młynka do kawy.

Do kakaowej mieszanki dodajemy zmielone orzechy i masło. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu, w którym mieszanka zgęstnieje do konsystencji śmietany.

Gotowy krem przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce.

Gotowe! Domowy krem czekoladowy nie zawiera żadnych szkodliwych i sztucznych dodatków, dzięki czemu produkt jest bezpieczny dla zdrowia.

Czytaj dalej