Znany na całym świecie krem czekoladowy do smarowania – Nutella. Produkt marki Ferrero od ponad pół wieku zachwyca smakiem.
Jednak cztery lata temu, w 2016 roku, EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) odkryła w składzie Nutelli glicydol. Składnik ten jest potencjalnie kancerogenny. Według naukowców, nawet niewielkie spożywanie glicydolu może negatywnie wpływać na zdrowie dzieci.
W domowej wersji kremu nie znajdziemy barwników, sztucznych konserwantów i oleju palmowego, dzięki czemu jest ona dużo zdrowsza. Ponadto, samodzielnie przygotowana Nutella jest tańsza i smaczniejsza.
Domowy krem czekoladowy pozwala na cieszenie się pysznym smakiem, bez martwienia się o negatywne korzyści zdrowotne. Kromka świeżego chleba, domowy krem czekoladowy i kubek ulubionej kawy lub herbaty – co może być lepszego?