Prosty przepis. Pij ten napój codziennie, a Twój żołądek Ci podziękuje – idealny na trawienie.

Cytryna to podstawowy składnik wielu deserów, ciast, a nawet kilku alkoholi.

Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z istnienia wyjątkowego napoju, który wypijany po dużym posiłku pomaga pozbyć się uczucia ciężkości, a także wspiera trawienie. Włoski napój canarino, bo o nim mowa, tworzony jest z liści laurowych i cytryny.

Zazwyczaj pijany jest po posiłkach. Zimą za to, podawany na ciepło, pomaga na przeziębienia. Ponadto świetnie sprawdza się w walce z bólem brzucha i nudnościami. Do stworzenia go wystarczy 10 minut.

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 1 cytryna
  • 1-2 liście laurowe
  • odrobina miodu do smaku

Sposób przygotowania:

Cytrynę należy umyć w ciepłej wodzie, po czym obrać. Warto skorzystać z obieraczki do ziemniaków, gdyż łatwiej pozwala ominąć białą, gorzką część.

Całą wodę zagotować, a następnie dodać do niej obraną skórkę z cytryny oraz liść laurowy. Tak przygotowaną mieszankę należy gotować na niewielkim ogniu przez 5 minut, a później zaparzać przez kolejne 10. Na koniec wystarczy dodać miód.

Ciekawostka – dodając ząbek goździka lub odrobinę imbiru uzyskać można jeszcze lepsze działanie na żołądek.