Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z istnienia wyjątkowego napoju, który wypijany po dużym posiłku pomaga pozbyć się uczucia ciężkości, a także wspiera trawienie. Włoski napój canarino, bo o nim mowa, tworzony jest z liści laurowych i cytryny.
Zazwyczaj pijany jest po posiłkach. Zimą za to, podawany na ciepło, pomaga na przeziębienia. Ponadto świetnie sprawdza się w walce z bólem brzucha i nudnościami. Do stworzenia go wystarczy 10 minut.
Cytrynę należy umyć w ciepłej wodzie, po czym obrać. Warto skorzystać z obieraczki do ziemniaków, gdyż łatwiej pozwala ominąć białą, gorzką część.
Całą wodę zagotować, a następnie dodać do niej obraną skórkę z cytryny oraz liść laurowy. Tak przygotowaną mieszankę należy gotować na niewielkim ogniu przez 5 minut, a później zaparzać przez kolejne 10. Na koniec wystarczy dodać miód.