Szybki sprawdzony przepis na nalewkę imbirową – pij codziennie i zapomnij o bólach stawów i kości.

Nalewka imbirowa była znana już w starożytności. Traktowano ją wówczas bardziej jako lek niż trunek.

Była doskonałym remedium na wiele dolegliwości, w tym na migreny oraz bóle stawowe. Dziś każdy z nas może korzystać z dobroczynnych właściwości samodzielnie przygotowanej nalewki. Trzeba jednak mieć na uwadze, że imbir może być przeciwwskazany niektórym osobom.

Przed skosztowaniem nalewki warto więc skontaktować się ze swoim lekarzem. Jeśli okaże się, że możemy bezpiecznie pić nalewkę z imbiru, pozostaje nam już tylko czerpanie z jej dobroczynnych właściwości. Lecznicze działanie korzenia imbiru jest zaś znane na całej kuli ziemskiej.

Imbir był wykorzystywany zarówno w medycynie tybetańskiej jak i w medycynie chińskiej. Niezaprzeczalną zaletą imbiru jest to, iż jest on rośliną uniwersalną. Wspomaga odchudzanie, a także sprawia, że problemy trawienne odchodzą w zapomnienie. Wreszcie, korzeń imbiru znalazł zastosowanie jako naturalny środek wykrztuśny.

Roślinie tej nie sposób odmówić także właściwości przeciwzapalnych oraz przeciwbakteryjnych, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako środek na przeziębienie. Aby móc je zwalczyć, dobrze jest wykorzystać wspomnianą już nalewkę imbirową. Przepis na ten wspaniały specyfik znajduje się poniżej.

Składniki:

  • około 300 g imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • sok wyciśnięty z cytryny
  • około 600 ml brandy

Przygotowanie domowej nalewki imbirowej nie nastręcza na szczęście zbyt wielu trudności. Pierwszym etapem będzie obranie oraz pokrojenie korzenia imbiru na plasterki.

Tak przygotowany korzeń należy następnie zalać brandy. Później wystarczy odstawić słój lub butelkę w ciemne miejsce na około dwa tygodnie. Po 14 dniach płyn będzie wymagał przecedzenia, a także dodania miodu oraz soku z cytryny. Niczego więcej nie musimy już robić.

Nalewka wymagać będzie przechowywania w lodówce. Jak często należy ją stosować?