Umyj dokładnie ziemniaki, obierz i pokrój każdy z nich na 4 kawałki. Pokrojone ziemniaki włóż do garnka i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie pozostaw je do ostygnięcia razem z wodą.
Gdy zawartość garnka ostygnie możesz przystąpić do kolejnego kroku. Zmiel ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały. Możesz użyć w tym celu blendera.
Do powstałej masy dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, mleko, jajka i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj olej i sól do smaku (około 1 łyżeczka). Kolejny raz dokładnie wymieszaj całość. Odstaw ciasto na 25-30 minut.
Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oleju roślinnego i przystąp do smażenia naleśników. W trakcie smażenia możesz posypywać naleśniki ziołami. To doda im więcej smaku i aromatu.