Każdy mnie pyta o ten przepis. Aż ślinka leci na sam widok. Przepis na zapiekane naleśniki z serem.
Zapiekane naleśniki z serem
Oto jeden z genialnych przepisów na przepyszne zapiekane naleśniki z twarogiem i masą śmietanową. Są miękkie i bardzo delikatne, a sos z dodatkiem wanilii jest bardzo aromatyczny. Co potrzeba do ich przygotowania?
Składniki
- mleko (750 ml)
- jajka (3 sztuki na ciasto i 1 sztuka do masy śmietanowej)
- mąka pszenna (300 g)
- tłusty twaróg (250 g)
- serek homogenizowany o smaku waniliowym (400 g)
- olej roślinny do smażenia
- cukier (3 łyżki stołowe)
- budyń waniliowy bez cukru w proszku (2 łyżki)
- śmietana kremówka 30% (150 g)
- maliny świeże lub mrożone (400 g)
- mąka ziemniaczana (1 czubata łyżeczka)
- woda (2 łyżki)
- cukier puder do posypania
Przygotowanie naleśników
Przygotowanie naleśników zaczynamy od tworzenia ciasta. Do dużej miski dodajemy mleko, mąkę oraz trzy całe jajka. Mieszamy to wszystko na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki na około pół godziny. Rozgrzewamy następnie patelnię z dodatkiem oleju, ale tylko do usmażenia pierwszego naleśnika.
Robimy resztę naleśników, których powinno nam z podanych składników wyjść około 13 sztuk. Ważne jest, aby były cienkie i miękkie.
Po usmażeniu naleśników przygotowujemy masę serową. Wkładamy twaróg do miski i rozcieramy za pomocą blendera lub miksera. Dzięki temu będzie kremowy i bez grudek. Dodajemy następnie serek homogenizowany, jedną łyżkę cukru i łyżkę budyniu w proszku.
Mieszamy wszystko dokładnie i nakładamy masę na naleśniki. Zawijamy je następnie w ruloniki i przekładamy do naczynia żaroodpornego w taki sposób, aby przylegały ściśle do siebie. W jednym naczyniu nie powinno być więcej niż dwie warstwy przygotowanych naleśników.
Przygotowujemy następnie masę śmietanową.
W tym celu należy rozbełtać jedno jajko widelcem, dodać łyżkę cukru, łyżkę budyniu w proszku oraz śmietanę. Mieszamy wszystko razem i zalewamy tym naleśniki. Przekładamy je następnie do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Pieczemy naleśniki około 30-35 minut, aż śmietana zgęstnieje i zapiecze się.
W trakcie pieczenia przygotowujemy sos malinowy. Podgrzewamy owoce w taki sposób, aby się delikatnie rozpadły i dodajemy cukier do smaku (powinna wystarczyć jedna łyżka).
Do mąki ziemniaczanej dodajemy dwie łyżki wody, mieszamy je razem i przelewamy do malin. Gotujemy to jeszcze przez kilka minut i cały czas mieszamy. Zdejmujemy następnie garnek z ognia i odstawiamy sos do przestudzenia. Aby sos był jeszcze gładszy można go dodatkowo zmiksować blenderem.