Przydatne wskazówki od doświadczonej kucharki. Tylko tak przygotowane mięso jest pełne smaku i soczyste.

Dzisiaj chcę Wam zaproponować przepis na przepyszną, rozpływającą się w ustach brazylijską wołowinę. W tamtejszym kraju ludzie, jak mało kto, znają się na odpowiednim pieczeniu mięsa.

Gwarantuję Wam, że jeśli skorzystacie z tego przepisu i domownicy spróbują tego wyjątkowego, aromatycznego,, smacznego i estetycznie wyglądającego mięsa, to ta potrawa będzie często gościła w Waszym domostwie.

Składniki:

  • 700 g wołowiny
  • 200 ml wytrawnego wina
  • 1 kg soli
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml octu z białego wina
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu

Sposób przygotowania

Na początek przygotuj marynatę na mięso. W tym celu Wymieszaj wino, ocet winny i oliwę z oliwek. Do mieszaniny dodaj rozmaryn. Umyj mięso, dokładnie je wytrzyj (najlepiej papierowymi ręcznikami) i włóż je do marynaty na dwie godziny, nie zaszkodzi, jeśli zostanie w marynacie dłużej.

Do formy do pieczenia z wyższymi bokami włóż mięso, a następnie wlej marynatę. Przykryj sól papierem do pieczenia, a na pergamin wysyp sól.

Mięso piecz przez 30 minut w temperaturze 195 stopni. Wołowinę pokrój w cienkie plasterki i gotowe. Smacznego!