Przekonaj się, jakie są smaczne. Bochenek mięsa – sprawdzony pomysł na szybkie pyszne danie.

Bochenek mięsa to sprawdzony pomysł na szybkie i jednocześnie smaczne wykonanie.

To świetna domowa alternatywa kupionych kiełbas czy mięs.

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 300 g mielonej wołowiny,
  • 100 g pieczarek,
  • 2 łyżki twardego sera,
  • około 150 g mozzarelli,
  • 1 łyżka pietruszki,
  • czarny pieprz do smaku,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Mielone mięso połączyć z posiekanymi pieczarkami oraz z solą i czarnym pieprzem. Do tych składników dodać jeszcze starty na tarce ser, drobno posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem dokładnie wymieszać.

Masę mięsną z dodatkami przełożyć na kartkę pergaminu i rozłożyć ją na kształt przypominający prostokąt. Plasterki mozzarelli ułożyć na mięsie.

Zwinąć formułując rulon zaciskając brzegi, aby nic nie wydostało się na zewnątrz. Powstały bochenek owinąć dodatkowo w nawet 3 arkuszach pergaminu i mocno związać końce.

Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu schłodzić, a następnie przechowywać w lodówce. Smacznego!