Czegoś tak smacznego, jeszcze nie jedliście. Ciocia zdradziła przepis na pyszne placki z mięsem w środku.

Jeśli należysz do grona mięsożerców koniecznie musisz wypróbować przepis na pyszne placki z mięsem w środku! Czegoś tak smacznego, jeszcze nie jedliście!

Spróbuj i podziel się nim ze swoją rodziną lub przyjaciółmi! Będziecie zaskoczeni jakie są smaczne! To jakie nadzienie chciałbyś użyć zależy tylko od Ciebie! Smakują wyśmienicie również z ziemniakami czy z serem! My jednak proponujemy, żeby nadzienie składało się z mięsa wołowego. Możesz wykorzystać ten przepis jako pomysł na danie obiadowe czy kolacje. Gwarantujemy, że posmakuje każdemu!

Potrzebne składniki:

  • 150 ml kefiru
  • 100 ml wody
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 45 g masła
  • 450-500 g mąki pszennej
  • pół łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżki drożdży
  • 0,7 kg mielonej wołowiny
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek koperku lub pietruszki
  • odrobina bulionu mięsnego lub wody
  • czarny pieprz
  • mielona czerwona papryka

Przygotowanie:

Najpierw do wody dosypujemy cukier i dodajemy suszone drożdże. Po odczekaniu około 10 minut do mieszanki dodajemy kefir, całość mieszamy. Do naczynia wsypujemy również pół łyżeczki soli, dodajemy olej, jak i roztopione masło.

Do miski dodajemy następnie mąkę i ugniatamy ciasto. Przykrywamy i pozostawimy na około godzinę, by mogło spokojnie wyrosnąć.

Przechodzimy do przygotowania farszu. Najpierw należy pokroić cebule i czosnek. Dodajemy je do mielonego mięsa, następnie dosypujemy przyprawy (sól, zioła, czarny pieprz i czerwoną paprykę).

Możemy również dodać wody. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto, które wcześniej przygotowaliśmy, dzielimy na 3 części. Formułujemy je tak, by miały kształt koła. Do każdej z nich w środku wkładamy mięsny farsz.

Krawędzie koła łączymy ze sobą tak, by pokrywały w całości farsz mięsny. Następnie zgniatamy, by przypominał kształtem placek.

Przechodzimy do etapu smażenia placka. Najlepiej zrobić to w naczyniu, wysmarowanym olejem.

Na sam koniec należy włożyć placek do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni. Placek po około 15 minutach będzie gotowy. Powtórz tę czynność z innymi plackami. Smacznego!