Przygotujesz w kilka chwil, a smak dania jest obłędny. Domowa rolada z boczku w rękawie.

Ten boczek króluje podczas rodzinnych imprez czy spotkań ze znajomymi.

Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak dania jest obłędny. Poznaj mój sekretny przepis na przepyszne roladki z boczku. Niebo w gębie!

Potrzebne składniki:

  • 1 kg boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 surowe jajko
  • 1 marchewka
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • odrobina kminku

Przygotowanie:

Boczek odpowiednio oczyść i odetnij skórę. Następnie pokrój go w średnią kostkę i wrzuć do miski. Dorzuć do niego cebulkę, startą marchewkę i przyprawy według preferencji. Zamieszaj, a następnie odstaw na pół godziny. Po tym czasie wbij jajko, ponownie mieszając całość.

Tak otrzymaną masę podziel na dwie części. Każdą włóż do osobnego rękawa do pieczenia, mocno zawiń i zwiąż końce. Ułóż na formie do pieczenia lub blaszce do pieczenia. Rolady piecz w 170 stopniach przez około 60 minut. Po tym czasie wyjmij potrawę i odstaw do ostygnięcia. Zostaw na noc w lodówce.

Na drugi dzień zdejmij folię, pokój mięso w średniej grubości plastry. Podawaj do kanapek z dodatkiem chrzanu, pikantnego sosu lub ostrej musztardy. Super komponuje się z marynowaną cebulką. Smacznego!