Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil. Faszerowane pieczarki – przekąska idealna na imprezę.
Przygotowując imprezę, wiele Panien domu wybiera często przystawki z bardzo wysublimowanych składników.
W efekcie może okazać się, iż nie każdemu przypadają one do gustu. Rzutuje to niestety na czerpanie mniejszej przyjemności ze spotkania. Tymczasem warto w takich sytuacjach postawić na znane wszystkim, smaczne, tanie i szybkie w przygotowaniu produkty, czyli tzw. pewniaki.
Zaproponowana w przepisie poniżej zakąska stanowi doskonały sposób na przygotowanie imprezy nawet tego samego dnia. Robi się ją błyskawicznie – w 15 minut. Gotowanie zaś zajmuje tylko 30 minut. Niezapowiedziani goście nie będą zatem żadnym krępującym problemem.
Składniki imprezowej zakąski
Ilość składników starczy na 5 porcji. Do przygotowania naszej przystawki należy przygotować:
- mielone mięso wieprzowe z łopatki lub szynki – 250 g
- pieczarki o dosyć dużych kapeluszach, gdyż będą one wypełniane farszem – 500 g
- cebulę – 1 sztuka
- czosnek świeży – 3 ząbki
- natkę pietruszki – drobno posiekaną
- bułkę tartą – 1 łyżka
- oregano
- ser mozzarella – około 1/2 szklanki tartego sera
- paprykę ostrą mieloną oraz paprykę słodką mieloną – po 1/2 łyżeczki
- sól i pieprz według uznania
Jeśli mamy pod ręką mięso wołowe, ono również bardzo dobrze nadaje się do przyrządzenia tego dania. Pieczarki podczas zapiekania absorbują z niej sok, co czyni potrawę bardziej aromatyczną. Dysponując zaś parmezanem, nie będziemy już potrzebować mozarelli, jednak używając tego typu sera należy ograniczyć sól w przygotowywaniu przystawki.
Przygotowanie imprezowej zakąski
Zaletą naszej przystawki jest jej skład, gdyż zdecydowaną większość produktów niezbędnych do przyrządzenia tego dania każdy już posiada w domu.
Aby przyrządzić faszerowane pieczarki z serem należy zacząć od przygotowania pieczarek, które są bazą na farsz mięsny. Grzyby umyć, a następnie wyłamać nóżki. Cebulę oraz nóżki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle.
Do wysokiego naczynia przełożyć mięso mielone, dodać wszystkie przyprawy, bułkę tartą, posiekaną pietruszkę oraz uprzednio podsmażoną cebulę z nóżkami pieczarek. Przygotować kapelusze. Napełnić je mięsnym farszem tak, by zyskał on formę wzniesień/górek na każdym kapeluszu.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, nie włączając termoobiegu. Wypełnione farszem kapelusze przenieść na uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piec około 20 minut. Po upływie tego czasu wyjąć blaszkę, każdy kapelusz posypać serem, a następnie pięć jeszcze przez 10 minut.