Umieść twaróg w misce. Następnie zmiel go za pomocą miksera. Dodaj do miski twaróg, jajka oraz sól i pieprz. Powoli wszystko połączyć. Wmieszaj startą cebulę, czosnek i zmiel je.
Przygotuj drugą miskę. Dodaj bułkę tartą, wodę i mięso do drugiej miski. Nasmaruj olejem blachę do pieczenia. Z masy mięsnej uformuj kotlety lub kulki i ułóż je na blasze do pieczenia.
Piecz klopsiki przez ok. 30 minut w piekarniku. Piecz klopsiki przez ok. 30 minut w temperaturze 180° Celsjusza. Przed wyjęciem blachy z piekarnika upewnij się, że klopsiki są już doprawione. Następnie przygotować sos.
Do przygotowania sosu do klopsików używa się masła. Należy je roztopić w żaroodpornym rondelku. Wymieszaj mąkę z masłem. Mieszaj, aż masa będzie gładka i bez grudek. Sos ten będzie się gotował na małym ogniu przez około dwie minuty. Dodaj do sosu wodę, śmietanę, sól i pieprz. Wymieszaj. Gotowe!