Przepis na Marynowane Pomidory w Słoikach
Składniki:
- 2,3 kg pomidorów
- 6-7 ząbków czosnku (2 ząbki na każdy słoik)
- Pęczek koperku
- Pęczek pietruszki
- 400-450 g cebuli
- Ziarna czarnego pieprzu
- Zielone łodygi koperku i pietruszki
- 2 łyżeczki soli (18 g) na każdy słoik 1,5 litrowy
- 2,5 łyżki cukru na każdy słoik 1,5 litrowy
- 1 łyżka bezwonnego rafinowanego oleju na każdy słoik 1,5 litrowy
- 25 ml 9% octu na każdy słoik 1,5 litrowy
Sposób Przygotowania:
- Przygotowanie Pomidorów:
- Umyj pomidory i pokrój je na ćwiartki.
- Przygotowanie Słoików:
- Umyj i wysterylizuj słoiki oraz pokrywki. Gotuj słoiki przez kilka minut, a pokrywki osobno.
- Układanie Warstw w Słoikach:
- Na dno każdego słoika (1,5 litrowego) włóż 1 ząbek czosnku i kilka ziaren czarnego pieprzu.
- Dodaj łodygi koperku i pietruszki.
- Układaj warstwami pomidory i cebulę, na przemian z czosnkiem, koprem i pietruszką.
- Kontynuuj układanie warstw, aż słoik będzie pełny. Ostatnia warstwa powinna składać się z cebuli i zieleni.
- Zalewanie Wrzątkiem:
- Zagotuj wodę i zalej nią pomidory w słoikach. Zamknij pokrywkami i odstaw na 15 minut, aby zawartość się ogrzała.
- Przygotowanie Marynaty:
- Po 15 minutach odcedź wodę z słoików do garnka za pomocą specjalnego sita.
- Dodaj do garnka sól, cukier i olej. Doprowadź do wrzenia.
- Zalewanie Marynatą:
- Do każdego słoika wlej 25 ml 9% octu.
- Zalej pomidory wrzącą marynatą.
- Zamknięcie Słoików:
- Mocno zakręć słoiki i odwróć je do góry nogami, aby sprawdzić szczelność.
- Przykryj słoiki dużym ciepłym kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Przechowywanie:
- Po ostygnięciu słoiki można przechowywać przez rok w temperaturze pokojowej.