Nikt nie robi lepszych. Rewelacyjny smak. Mój popisowy przepis na marynowane pieczarki w 20 min.

Każdy z nas na pewno niejednokrotnie spotkał się w sklepie z marynowanymi grzybkami. Można jednak przygotować je samemu, a przepis na nie jest prosty i szybki – możesz przygotować je nawet w 20 minut!

Jeśli chcesz spróbować przyrządzić grzybki w domu oraz zachwycić nimi swoją rodzinę i znajomych – nic prostszego! Spróbuj przygotować przekąskę zgodnie z poniższym przepisem.

Składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania przekąski:

  • pieczarki – 1 kg
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek – 6-8 ząbków
  • olej roślinny – ok. 75 ml
  • sól – 1 łyżeczka
  • cukier – 1 łyżka
  • ocet – ok. 75 ml
  • goździki – 10 szt.
  • groszek ziela angielskiego – 10 szt.
  • groszek czarnego pieprzu – 10 szt.
  • mielona kolendra – 1 łyżeczka
  • liść laurowy – 6 szt.
  • słoik – ok. 1,5 litrowy

Sposób przygotowania: 

Pieczarki dokładnie umyj i obierz. Większe grzybki możesz pokroić na mniejsze kawałki. Na suchą patelnię wysyp przygotowane pieczarki i duś pod przykryciem przez ok. 5 minut na średnim ogniu. Duś do momentu aż pieczarki puszczą soki, a te lekko odparują.

W trakcie, w którym pieczarki będą się dusić, przygotuj marynatę. Obierz ząbki czosnku i pokrój je w plasterki. Cebulę także pokrój w pół plastry i wymieszaj z czosnkiem w miseczce. Dodaj olej roślinny oraz wszystkie przyprawy. Całość zalej octem i dokładnie wymieszaj.

Do pieczarek na patelni dodaj przygotowaną marynatę i gotuj przez ok. 5-7 minut. Po wyłączeniu ognia pozostaw całość na patelni jeszcze przez 3-4 minuty.

Całość z patelni przelej do słoika, zamknij go i poczekaj, aż grzybki ostygną.

Następnie nie pozostaje już nic innego, jak tylko cieszyć się pyszną przekąską!