Ta marynata to mistrzostwo – Udka z kurczaka marynowane w maślance – jeszcze nigdy nie jadłam tak dobrych.

Udka z kurczaka marynowane w maślance, to idealna propozycja na rodzinny obiad. Tak przygotowane udka są pełne smaku i aromatów. Idealnie sprawdzą się również na przyjęciu.

Składniki:

  • 6 sztuk udek z kurczaka
  • 1,5-2 szklanki naturalnej maślanki
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek świeżego czosnku lub szczypta suszonego
  • do smaku: biały mielony pieprz, słodka czerwona papryka, pikantny mielony pieprz i sól

Przygotowanie:

Udka z kurczaka należy dokładnie umyć, a następnie osuszyć. Do miski wlewamy naturalną maślankę, dodajemy obrany i starty na tarce czosnek, sól i przyprawy (po szczypcie każdej). Wszystko dokładnie mieszamy.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy nasze udka z kurczaka i mieszamy wszystko tak, aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałek mięsa. Można wszystko umieścić w zamykanej torbie i wstrząsnąć. Tak przygotowane udka wkładamy na noc do lodówki.

Następnego dnia mięso należy wyciągnąć z lodów 30 minut przed planowanym pieczeniem. Po tym czasie mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Całość pieczemy około 45-60 minut. Smacznego