Jajka ugotuj na twardo. Ostudź, obierz ze skorupek, po czym posiekaj w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce.
Marchewki dokładnie wymyj, obierz i następnie je również zetrzyj na tarce. Możesz to zrobić na grubych lub średnich oczkach.
Czosnek zmiażdż w prasce lub bardzo drobno posiekaj. Dodaj do jajek oraz marchewki. Na koniec dopraw surówkę, dodaj śmietanę, lub jogurt i całość dobrze wymieszaj. To takie proste!
Tak przyrządzona sałatkę możesz dowolnie modyfikować. To taka uniwersalna baza do dalszych eksperymentów kuchennych. Możesz dodać do niej także starte jabłko lub korzeń selera.
Świetnie sprawdzi się z dodatkiem rodzynek lub posiekanych drobno suszonych śliwek. Możesz dodać do niej również pestki dyni, słonecznika, czy ulubione orzechy. Oczywiście, jeśli jesteś na diecie, warto przygotować tylko podstawową wersję i nie dokładać sobie zbędnych kalorii.