Czy wiesz, że istnieje jedno warzywo, które może dać Ci to wszystko? To popularna i dostępna przez cały rok marchew.
Surowa marchewka zawiera w swoim składzie dużo witamin, w tym niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania witaminy A. Do tego ma dużo błonnika, który reguluje procesy trawienne, a jej indeks glikemiczny to zaledwie 35 jednostek.
W gotowanej marchewce jest tych jednostek ponad dwa razy więcej. Dlatego warto ją wprowadzić do swojej diety, aby jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem i niską wagą ciała.
Oczywiście możesz spróbować wyciskać sok z marchwi. Ze względu na jej słodki smak, ten sok kochają nawet dzieci. Jednak w ten sposób pozbawiasz ją błonnika i innych wartości odżywczych. Lepiej będzie, jak spróbujesz naszej pysznej surówki.
W 100 g gotowego produktu znajduje się jedynie 89 kcal. Dlatego możesz ja jeść często i bez obawy o to, że przytyjesz. Poprawisz przy tym swój metabolizm, a jednocześnie pozostaniesz syty.