Prosto i szybko. Marchew po koreańsku – Super przepis na przepyszną marchewkę.

Wielu polaków uwielbia jeść pikantną marchewkę po koreańsku.

Jest ona podawana jako przekąska i często jest dodawana do różnego rodzaju sałatek. Przedstawiam Wam bardzo prosty przepis, który umożliwi sporządzić tą pyszną potrawę w domu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg marchwi
  • 2 łyżki octu 9%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • czerwona papryka
  • 70 g oleju roślinnego
  • 4-6 ząbków czosnku
  • szczypta kolendry (opcjonalnie)
  • pęczek kolendry (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Umyj i obierz marchewkę, a następnie zetrzyj ją do dużej miski na tarce, aby uzyskać jak najdłuższe paski.

Wlej ocet, posyp solą i cukrem i bardzo starannie wymieszaj rękoma przez ok. trzy minuty. Całość odstaw na piętnaście minut, a następnie dodaj czerwonej papryki do smaku. Wszystko ponownie wymieszaj.

Podgrzej delikatnie olej roślinny na patelni, polej nim sałatkę i dokładnie wymieszaj. Gdy już to zrobisz, włóż posiekany czosnek i odstaw sałatkę na piętnaście minut. Na sam koniec dodaj odrobinę zmiażdżonych nasion kolendry i gotowe.

Sałatkę można jeść od razu, ale najlepiej pozostawić ją na kilka godzin, aby się przeżarła, a następnie włożyć jeszcze na trzy lub cztery godziny do lodówki. Świeżą kolendrę należy dodać tuż przed podaniem sałatki do spożycia. Poprawi ona smak potrawie oraz doda jej dodatkowej przyprawy.

Do sałatki można też dodać uprażonego sezamu lub kilka kropli oleju sezamowego. Smacznego!