Poznaj szybki przepis na pyszny i zdrowy majonez własnej roboty – Domowy majonez w 2 min.

Pyszny majonez z lekko pikantną nutą doskonale nadaje się do jajek, sałatek i innych potraw. Po przygotowaniu majonez można przechowywać w lodówce nawet przez tydzień, jednak mało kto jest w stanie tak długo opierać się aksamitnej delikatności majonezu domowej roboty.

Składniki

  • 1 jajko
  • 150 ml oleju
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki soli
  • półtorej łyżeczki cukru
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta mielonej pikantnej papryki

Sposób przygotowania:

Wszystkie potrzebne produkty należy odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Do miski blendera lub innego naczynia wbić jajko, następnie dodać musztardę oraz sól i paprykę. Do składników wlać oliwę, ubijać na najwyższej mocy blendera.

Bez przerywania procesu ubijania, do naczynia powoli, partiami wlewać olej. Majonez należy ubijać tak długo, aż stanie się jasny i ulegnie zagęszczeniu. Pod koniec ubijania do majonezu dodać pozostałe składniki. Po dodaniu cukru i soku z cytryny mieszać jeszcze przez chwilę, by zyskać pewność, że wszystkie smaki się połączyły.

Majonez należy przełożyć do czystego i suchego słoiczka, możemy przechowywać go w lodówce do tygodnia. Domowej roboty majonez jest już gotowy, ciesz się jego delikatnością i ciekawym smakiem.