Już nie kupuję ze sklepu – Domowe lody lepsze niż z lodziarni – bez chemii i konserwantów.

Lody to przepyszny zimny deser, który jest rozpoznawalny na całym świecie. Chociaż uważa się, że lody są królem letnich deserów, to z powodzeniem można je serwować o każdej porze roku.

Lody stanowią słodki przysmak przegotowywany na bazie mleka, cukru, śmietanki, z dodatkiem jajek lub bez, który w procesie zamrażania nabiera typowej kremowej konsystencji lodów, fantastycznego deseru, któremu nie można się oprzeć.

Domowe lody można bez trudu przygotować w trzech smakach, nie używając do tego specjalnych urządzeń, ani skomplikowanej procedury. Są bardzo łatwe do sporządzenia i nie potrzeba szczególnych umiejętności, aby zachowały idealnie kremową konsystencję i stały się wspaniałym przysmakiem.

Dzisiejszy przepis jest szczególny, ponieważ w oparciu o jedną bazę można uzyskać trzy różne smaki i stworzyć różnorodne i wielosmakowe desery lodowe. Przepis jest podstawą do przyrządzenia prostych lodów waniliowych, które można łączyć z syropami owocowymi lub czekoladowo- karmelowymi i za każdym razem otrzymać inny świeży deser.

By przyrządzić domowe lody, będą nam potrzebne takie składniki, jak:

  • 800 g świeżej, płynnej śmietany
  • 600 g mleka skondensowanego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Jeśli chcemy stworzyć dodatkowe warianty, będziemy jeszcze potrzebowali:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 ml świeżej śmietanki
  • 200 g truskawek

Najpierw należy przygotować czekoladę do lodów czekoladowych, rozpuszczając ciemną czekoladę w ciepłej śmietanie, potem mieszankę dokładnie wymieszać i pozwolić, aby wystygła.

Teraz przygotowujemy bazę dla lodów, dobrze ubijając śmietanę. Śmietana powinna być schłodzona z lodówki.

Następnie należy przełożyć skondensowane mleko z lodówki do miseczki  i dodać bitą śmietanę i wanilię. Teraz należy produkt wymieszać, zaczynając od góry do dołu, a w trakcie mieszania należy masie nadać jednorodną konsystencję.

Potem trzeba produkt podzielić na trzy części i przełożyć do trzech różnych pojemników.

Do pierwszego pojemnika dodaje się rozpuszczoną czekoladę i delikatnie miesza, do drugiego pojemnika można dodać przecier z truskawek i również delikatnie wymieszać.

Po wykonaniu tych czynności należy wszystkie trzy pojemniki przykryć folią spożywczą i pozostawić na całą noc w lodówce. Następnego dnia domowe lody będą gotowe i wystarczy je tylko podać.