W obecnych czasach ta szlachetna roślina służy przede wszystkim jako aromatyczna przyprawa do różnego rodzaju dań i posiłków. Pełni w kuchni wręcz niezbędną rolę, dlatego warto odkryć sekrety uprawy owej rośliny w domu. Dobrą wiadomością jest fakt, że liść laurowy nie jest skomplikowany w pielęgnacji, gdyż niewiele potrzebuje, a najlepiej czuje się postawiony na parapecie.
Istnieją dwa sposoby na posadzenie liścia laurowego. Pierwszym jest zakup drzewka do zasadzenia, które jest dostępne w każdym centrum ogrodniczym. Natomiast drugim sposobem jest nabycie nasion.
To proces dłuższy, ale dający przy tym więcej emocji i pozytywnych wrażeń. Ważnym elementem jest odpowiednie przygotowanie nasion do kiełkowania. Aby zrobić to dobrze, należy nasiona laurowe umieścić w roztworze nadmanganianu potasu na 2-4 dni.
Pozwoli to na zabicie szkodliwych dla rośliny mikroorganizmów. Kolejnym krokiem jest zawinięcie nasion w zwilżoną gazę na 5 kolejnych dni. Należy przy tym pamiętać o jej codziennym zwilżaniu. Powinno się to robić wodą o temperaturze pokojowej.
Po pojawieniu się pierwszych pędów należy je natychmiastowo umieścić w przygotowanym dole w glebie. Głębokość dołu nie powinna być większa niż 1 cm. W celu zachowania ciepła i wilgotności gleby trzeba przykryć doniczkę folią spożywczą. Konieczne jest codzienne wietrzenie sadzonki. W chwili pojawienia się pierwszych kiełków można zdjąć folię.