Lepiej zrób podwójną porcję, bo są przepyszne. Pierożki leniwe, jak przed wojną robiła babcia.

Pierożki leniwe – wersja na słodko i wytrawnie

Klasyczne leniwe pierogi – odpowiednie o każdej porze roku, dla całej rodziny. Tanie, proste w przygotowaniu i smaczne – a więc danie idealne. Danie, które znane jest od lat. Przygotowywały je dla nas nasze mamy i babcie. Można nazwać je smakiem dzieciństwa większości Polaków.

Co potrzebujesz?

  • kostka twarogu 250g;
  • mąka 50g;
  • żółtka 2sztuki;
  • masło 1 łyżeczka;
  • odrobina soli i bułki tartej;

Składniki gotowe? No zabieramy się do działania!

Przygotuj dużą, głęboką miskę, taką w której wygodnie wymieszasz wszystkie składniki. Do miski włóż kostkę twarogu, przygotowaną porcję mąki, dwa żółtka i łyżkę masła. Całość dopraw do smaku odrobiną soli. Wyrób delikatnie ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły.

Przygotowane ciasto przełóż na blat lub jeśli masz to stolnicę (pamiętaj, żeby najpierw podsypać mąką). Uformuj grubszy, długi sznurek. Teraz całość pokrój nożem po ukosie w kostkę średniej wielkości.

Zagotuj w garnku wodę z solą. Pierożki wrzucaj do gotującej się wody i poczekaj tak długo aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmij ugotowane pierożki łyżką  na cedzak, aby woda mogła odcieknąć. Leniwe kluseczki można podawać na słodko np z masłem i cukrem, jogurtem owocowym lub bitą śmietaną.

Warto jednak spróbować też w wersji wytrawnej – potrzebne wtedy będzie nam masło i bułka tarta. Rozgrzej masło, dodaj bułkę tartą i polej nią pierożki.

Smacznego!