Łatwy, szybki przepis – Domowe ptasie mleczko – lepsze niż sklepowe. Wręcz rozpływa się w ustach.

Jeżeli jesteś miłośnikiem sklepowego ptasiego mleczka, ten domowy przepis na wyśmienity deser z pewnością uratuje Cię w niektórych momentach!

Składniki potrzebne do wykonania przepysznego deseru:

  • 1 litr kefiru
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki stołowe żelatyny

Przygotowanie:

Na początku należy rozcieńczyć żelatynę w ciepłej wodzie i całość odstawić na około 25-35 minut. Po minięciu określonego czasu tą żelatynę należy wstawić do garnka i przygrzać ją, aż ogień doprowadzi ją do wrzenia.

Następnie mieszaninę pozostawiamy do ostygnięcia. Kefir, śmietanę, cukier waniliowy i cukier ubij za pomocą miksera na gęstą masę. Cały czas ubijając powoli zacznij dolewać żelatynę. Po jej wlaniu do mieszaniny należy dalej ubijać przez kolejne 4 minuty.

Powstałą masę przelewamy do formy i odkładamy do lodówki na 4-6 godzin. Po tym czasie deser należy pokroić i podać!

Twoje domowe ptasie mleczko jest gotowe do spożycia, życzymy smacznego!