Każdy poprosi o dokładkę. Szybka domowa zapiekanka kurczakowa z pieczarkami – nie jadłam dawno tak dobrej.

Odnosisz wrażenie, że do Twojej kuchni wkradła się monotonia?

Jeżeli brakuje Ci pomysłu na obiad, znakomitym rozwiązaniem tego problemu będzie stworzenie domowej zapiekanki z kurczakiem i pieczarkami. To prosty, sycący i smaczny pomysł, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Potrzebne składniki:

  • Masło (125 gram)
  • Jajka (3 sztuki)
  • Ser żółty (150 gram)
  • Kwaśna śmietana (150 gram)
  • Filet z piersi kurczaka (2 sztuki)
  • Pieczarki (250 gram)
  • Cebula (połówka lub jedna mała sztuka)
  • Mąka pszenna (250 gram)
  • Sól (szczypta)
  • Woda (3 łyżki)
  • Olej (do smażenia)

Sposób przygotowania zapiekanki:

Do miski wsyp mąkę, dodaj masło, wodę oraz jedno jajko. Składniki zagnieć dłońmi. Uformuj kulkę z powstałego ciasta, zawiń ją w folię spożywczą, a następnie włóż do lodówki.

Kawałki kurczaka umieść w garnku i zalej zimną wodą. Całość ustaw na palniku i gotuj przez około 20 minut. Kiedy pierś będzie miękka, pozwól jej trochę ostygnąć, a następnie pokrój mięso w drobną kostkę.

Cebulę i pieczarki posiekaj na małe kawałki i podsmaż na patelni. Do podsmażonych grzybów dodaj filet z kurczaka. Składniki podsmażaj jeszcze przez około 5-7 minut. Twardy ser żółty zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Śmietanę roztrzep z jajkami i wymieszaj ze startym serem.

Ciasto włóż do formy i rozprowadź je po całej blaszce. Farsz połóż na przygotowanym cieście. I zalej całość przygotowaną mieszanką jajka, wraz ze śmietaną i serem.

Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Piecz ciasto przez 30-40 minut.