Dobry pomysł na pyszny niedzielny obiad. Soczysty pieczony kurczak w marynacie kefirowej.

Kurczak prosto z piekarnika zawsze jest dobrym pomysłem na niedzielny obiad.

Jeżeli zależy ci, by mięso było jeszcze bardziej miękkie i soczyste, to chcę zaproponować ci pysznego kurczaka pieczonego w marynacie z kefiru.

Jest to świetna propozycja na każdą okazję, dlatego też gwarantuje ci, że często będziesz przyrządzać właśnie takie udka.

Aby rozpocząć gotowanie, musisz przygotować:

  • 700 g udek z kurczaka
  • 200 ml kefiru
  • 1 cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżkę stołową oleju
  • 1 łyżeczkę musztardy (polecam Dijon)
  • 1 łyżeczkę mielonej słodkiej papryki
  • sól kuchenną

Jak przygotować udka?

Umyj udka, osusz je, a następnie lekko ubij. Przygotuj specjalne naczynie do pieczenia i wysmaruj je olejem lub masłem.

Włóż udka do naczynia żaroodpornego. Obierz cebulę, posiekaj ją i dodaj do kurczaka. To samo zrób z ząbkami czosnku. Do osobnej miski wlej kefir, dodaj do niego łyżeczkę musztardy oraz przygotowane przyprawy. Marynaty użyj do zalania kurczaka, całe naczynie odstaw na godzinę, by smaki się przegryzły. Po 60 minutach włącz piekarnik i rozgrzej go do 200 stopni. Wstaw kurczaka do piekarnika i piecz go 60 minut.

Po wyjęciu z piekarnika udka będą już gotowe do jedzenia. Możesz podawać je z ziemniakami, ryżem lub makaronem – wszystko zależy od twoich preferencji. Życzę smacznego!