Kurczak, pieczarki, brokuły,… Szybki, pyszny obiad w kilka chwil. Robię na szybko gdy mam mało czasu

Kurczak to rodzaj mięsa, które można przygotować na wiele ciekawych sposobów. Jednym z nich jest dodatek w postaci brokułów.

Te warzywa zawierają w sobie wyłącznie 30 kcal na 100 gramów. Ponadto jest ono niezwykle bogate w błonnik poprawiający zarówno metabolizm jak i trawienie, a także cenne witaminy z grupy: A, E i K, kwasy tłuszczowe omega-3 wpływające na zdrową skórę oraz włosy.

Brokuły trzeba przygotować w odpowiedni i zalecany sposób. Wykonanie tego dania nie jest skomplikowane, a efekty są zadowalające.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa fileta z kurczaka,
  • 0,5 kg brokułów,
  • 250 g pieczarek,
  • 3 łyżki słonecznikowego oleju,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka imbiru,
  • 2 łyżeczki sezamowego oleju,
  • 0,3 szklanki sosu sojowego,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • 1 szklanka bulionu drobiowego,
  • 0,25 szklanki mąki pszennej,
  • czarny pieprz do smaku,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

1 łyżkę stołową oleju wlać na głębszą i rozgrzaną patelnię. Mięso z kurczaka pokroić w kosteczkę, a następnie przełożyć go na patelnię z dodatkiem soli oraz pieprzu. Wszystko smażyć aż do uzyskania złotego koloru, średnio przez około 20 minut. Po tym procesie, odłożyć mięso ma bok.

Na tej samej patelni rozgrzać tym razem następną 1 łyżkę oleju. Przełożyć pokrojone pieczarki i dusić do momentu uzyskania miękkości grzybów. Potem dodać do nich jeszcze brokuł, który należy podzielić na mniejsze różyczki.

Całość podsmażać do miękkości warzyw. Odłożyć je także na bok. Na patelnię dać 1 łyżkę oleju i podsmażać teraz imbir oraz czosnek. Dać pozostałe składniki. Następnie przełożyć mięso wraz z warzywami do powstałego sosu.

Całość gotować kilka minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!