To mój ulubiony rodzaj kurczaka. Numer 1 w mojej kuchni. Oto przepis

Z tego przepisu powstaje pyszny kurczak zapiekany w sosie musztardowo-śmietanowym. Jest to świetny pomysł na obiad, jeśli nie masz zbyt wiele czasu.

Składniki dla 4 osób:

  • 200 ml śmietany
  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koperku
  • łyżeczka musztardy
  • przyprawa do gyrosa,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Piersi należy umyć, osuszyć, a następnie pokroić na małe kawałki. Wymieszać przyprawy i umieścić mięso w naczyniu żaroodpornym.

Śmietanę wymieszać z rozgniecionym czosnkiem i musztardą. Nie potrzebujesz żadnych przypraw? Użyj czerwonej papryki i mieszanki ziół. Tak przygotowaną mieszankę należy dodać do mięsa.

Umieść ją w naczyniu żaroodpornym pokrytym folią i piecz przez 20 minut.
Piersi z kurczaka w sosie piec przez 40-50 minut w temperaturze 180° Celsjusza Włożyć nóż lub widelec, aby sprawdzić, czy mięso jest upieczone.

Chrupiącego kurczaka można przyrządzić, zdejmując folię tuż przed upływem czasu i pozwalając mięsu się dopiec.